Inleiding
Het weerstandsvermogen is het vermogen om financiële tegenvallers op te vangen zonder dat de begroting daarvoor moet worden bijgesteld. Het weerstandsvermogen bestaat uit de relatie tussen de beschikbare weerstandscapaciteit - de middelen waarover de gemeente beschikt om niet begrote onverwachte en substantiële kosten te dekken - en de benodigde weerstandscapaciteit, voor financiële risico’s waarvoor geen voorzieningen of verzekeringen zijn afgesloten. Het doel van deze paragraaf is inzicht te geven in de samenstelling en het tot stand komen van de omvang van het weerstandsvermogen van onze gemeente.
In de paragraaf Weerstandsvermogen is dit jaar een aanpassing doorgevoerd. Diverse risico's die niet zijn gekwantificeerd of een impact hebben die kleiner is dan € 50.000 worden hier niet meer toegelicht. De afzonderlijke beschrijving van alle risico's in de deelnemingen via verbonden partijen staan nu in de paragraaf verbonden partijen. Uiteraard gaan we apart in op de lessen, die we geleerd hebben in de corona crisis als het gaat om risico's rondom de financiële positie, die hieraan zijn verbonden.
Coronavirus COVID-19
De uitbraak van het coronavirus COVID-19 heeft grote impact op de Nederlandse samenleving en dus ook op de gemeente. Door de corona crisis verkeren we allemaal in verwarrende tijden. Uit de omgeving komen momenteel veel signalen om het bedrijfsleven, burgers en anderen die onevenredig veel te lijden hebben, als gevolg van deze corona-crisis, te helpen. Hierbij wordt ook nadrukkelijk naar de lokale overheid gekeken. Wij denken hierbij aan bijvoorbeeld lokale initiatieven om het bedrijfsleven te steunen, het opleggen en innen van gemeentelijke belastingen of het vooruit betalen van facturen van gemeentelijke crediteuren (zoals zorgaanbieders). Het mogelijk hierop initiërende rijksbeleid en de keuzes die wij als lokale overheid hebben is nu bij het schrijven van dit document op veel vlakken zeer onzeker.
Inmiddels heeft de gemeente diverse beheersmaatregelen getroffen om onder deze omstandigheden uitvoering te geven aan de primaire taken.
Bij het opvangen van de risico's speelt de rijksoverheid een cruciale rol. Op landelijk niveau is de crisisbeheersing georganiseerd en zijn ook de ondersteunende maatregelen getroffen. Voor een deel verzorgt de gemeente de uitvoering daarvan. Op tal van zaken is daarmee inhoud gegeven aan gedeelde taakverantwoordelijkheid. De risico's die bij de gemeente achterblijven zijn voor de diverse onderdelen grotendeels in 2020 gecompenseerd. Als de risico's doorlopen of weer terugkeren in 2021 is nieuwe ondersteuning van de rijksoverheid pure noodzaak. In het voorwoord is uitgebreid ingegaan op de stand van zaken en voortgang rondom COVID-19. De financiële risico's rondom COVID-19 zijn in deze paragraaf als één specifiek risico meegenomen.
Gemeenschappelijke regeling
Voor de verschillende gemeenschappelijke regelingen zijn de relevante financiële risico's per partij toegelicht in de paragraaf verbonden partijen. De totale risico's worden ingeschat op een bedrag dat kleiner is dan € 100.000. Om die reden wordt het risico hier verder niet meegewogen.
Algehele conclusie Weerstandscapaciteit
Op grond van de actuele gegevens concluderen we dat de weerstandscapaciteit van onze gemeente kan worden gekwalificeerd als “uitstekend”. Dat wil zeggen: er is een solide financiële basis aanwezig om gecalculeerde risico’s op te vangen.