Overheden werken steeds meer regionaal samen
Het rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen werken steeds vaker samen aan complexe maatschappelijke opgaven. Dit gebeurt onder andere via het Inter Bestuurlijk Programma (IBP). Taken waarvoor in regionaal verband aandacht is, zijn onder andere zorg en veiligheid, economie, bereikbaarheid over weg water en spoor en het bouwen van voldoende woningen. Ook komen een aantal opgaven samen in het landelijke gebied: de veenweideproblematiek, de gewenste beperking van de CO-2 uitstoot, bodemdaling, het inspelen op het veranderende klimaat en een agrarische sector die in staat is om duurzaam te ondernemen. Waarbij ook aandacht is voor te beleven cultuurhistorie en het bijbehorende toeristische product. Wij participeren in het proces om te komen tot een overkoepelende strategie voor het Veenweidegebied Noordwest Overijssel en de daarin gelegen deelgebieden.
De inzet van het Rijk is om de IBP-opgaven in regionaal verband uit te voeren. Omdat regionaal afstemmen over het thema nodig is of omdat het doel niet door de plaatselijke overheid op eigen kracht kan worden bereikt. Het vraagt van onze organisatie en bestuur een tijdsinvestering om in deze samenwerkingsverbanden onze lokale doelen een goede plek te geven.
Regio Zwolle
In de Regio Zwolle werken ondernemers, het onderwijs en overheden samen aan een economische en duurzame groei. Op de agenda van de Regio Zwolle staan vijf opgaven: economie, menselijk kapitaal (Human Capital Agenda), bereikbaarheid, leefomgeving en energie. Rondom enkele opgaven zijn inmiddels coalitions of the willing ingericht: we zijn ambtelijk en bestuurlijk vertegenwoordigd bij de regio-brede tafel economie. Ook voor bereikbaarheid is een regiobrede tafel ingericht. We zijn als één van de regiogemeenten betrokken geweest bij het formuleren van de bereikbaarheidsambitie voor de regio. De A28 staat inmiddels op de Nationale Agenda en er is sprake van een succesvolle gezamenlijke lobby vanuit de Regio Zwolle met Friesland, Drenthe en Overijssel met betrekking tot de verbreding van de Kornwerderzandsluizen. Dit ter facilitering van het goederenvervoer over water.
Ook participeren wij in de regio-brede Human Capital Agenda: samen investeren in de beschikbaarheid van mensen, wendbaarheid van werkenden en inclusiviteit. Iedereen doet mee.
De Regio Zwolle heeft een aanvraag ingediend bij het Rijk voor het sluiten van een Regio Deal die in juli 2020 ook daadwerkelijk is toegekend. De focus in deze aanvraag is verbreed van in eerste instantie Human Capital naar een brede investeringsagenda. In deze verbrede agenda is onder andere circulariteit als thema opgenomen. Eén van de aangedragen projecten binnen dit thema is het tapijtcluster, waarbij een financiële impuls tot doel heeft om de transitie te versnellen. Het Rijk heeft laten weten maximaal 22,5 miljoen euro uit te trekken om te investeren in de Regio. De samenwerkende partijen werken de Regio Deal in de periode van het najaar 2020 uit met de vakdepartementen. Om zo tot een definitieve toedeling van de financiële middelen te komen.