Onderhoud op niveau (thema Ruimte)
We onderhouden in 2021 de openbare ruimte op de door de gemeenteraad vastgestelde onderhoudsniveaus. Verder geven wij uitvoering aan het beheerplan Oeverconstructies, het Groenbeheerplan en het Buitenruimteplan voor de thema's ontmoeten, bewegen, sporten en spelen.
De vervanging van de oranje naar witte straatverlichting is afgerond. In 2021 stellen we het meerjarige Beheerplan Openbare Verlichting op en het meerjarige Beheerplan Wegen op.
Duurzaam wonen
Het woononderzoek is in 2020 afgerond. Resultaten van dit onderzoek vormen het uitgangspunt voor de ontwikkeling van woonwijken in onze gemeente in 2021 en verder. In overleg met projectontwikkelaars en de woningcorporatie stemmen we het aanbod in nieuwe woningen zo goed mogelijk af op de behoefte.
Hasselt om de Weede en Tag-West zijn de grote locaties voor de realisatie van nieuwbouwwoningen. Wij verwachten in Hasselt om de Weede in 2021 circa 100 woningen op te leveren. Een groot deel hiervan wordt gerealiseerd door de bouw van twee appartementencomplexen in de stadsweide (De Wachters), een ander deel via de ontwikkellocatie nabij de rotonde en een derde deel bij de reguliere ontwikkeling in Noordoostelijke richting. Voor de verdere ontwikkeling van de deelfasen Midden en Noord (van Fase 1B), inclusief de boerderijlocatie en de bijbehorende stadsweide wordt in 2021 een stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteitsplan opgesteld.
De eerste fase van TAG-West in Genemuiden heeft nog ruimte voor circa 40 tot 50 woningen. De ontwikkelende partij OCG is in overleg is met de gemeente over de invulling. Wij verwachten in 2021 de oplevering van een appartementengebouw en de Terpkamer. Met de ontwikkelaar wordt inmiddels aandacht besteed aan de tweede fase van TAG-West waarin ruimte is voor 240 woningen. Met hem wordt in 2021 het bestemmingsplan voor deze tweede fase opgesteld.
In Zwartsluis wordt in 2021 de laatste fase van het voormalige Agnietenterrein opgeleverd. Er vindt planvorming plaats over de locatie 'voormalig industrieterrein Roskam en Klaver'. Dit gebeurt op initiatief van een projectontwikkelaar.
Ondernemen
Onze programmeringsruimte zetten we in om ons lokale bedrijfsleven zoveel mogelijk in de eigen kern te faciliteren. De Nota van Uitgangspunten voor de uitbreidingen van het bedrijventerrein Zevenhont te Genemuiden zijn in 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Het gaat om circa 17 hectare in het oosten en 15 hectare (beiden netto) in het zuiden. De Nota van Uitgangspunten vormt de basis voor de volgende stappen in het proces om in 2021 te komen tot twee bestemmingsplannen, één voor Oost en één voor Zuid. Deze bestemmingsplannen maken de uitbreidingen planologisch mogelijk.
Werkgelegenheid en samenwerking met ondernemers
De regio Zwolle heeft een aanvraag ingediend bij het Rijk voor het sluiten van een Regio Deal die in juli 2020 ook daadwerkelijk is toegekend. Het Rijk heeft laten weten maximaal € 22,5 miljoen uit te willen trekken om te investeren in de Regio. De focus in deze aanvraag is verbreed van in eerste instantie Human Capital (HCA) naar een brede investeringsagenda. Nadat de samenwerkende partijen de Regio Deal in het najaar 2020 hebben uitgewerkt met de vakdepartementen, komt men tot de definitieve toedeling van de financiële middelen. In de verbrede agenda is onder andere circulariteit als thema opgenomen. Één van de aangedragen projecten binnen dit thema is het Tapijtcluster, waarbij een financiële impuls tot doel heeft om de transitie naar een circulaire productieketen te versnellen.
Voorwaarde van de Regiodeal is dat de regio zelf een gelijk bedrag in de programma's van de deal investeert. Onze gemeente heeft vorig jaar samen met 19 andere gemeenten specifiek voor het Human Capital programma reeds middelen gereserveerd. Voor het project circulair tapijtcluster zijn de reeds voor het programma Topwerklocatie ingebrachte middelen van onze gemeente, de provincie en de Ondernemerskring Genemuiden als cofinanciering ingebracht.
Energietransitie
In de Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elk van de 30 energieregio's in Nederland waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (zon en wind) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Het concept-bod van de Regio West Overijssel is in 2020 gereed gekomen. Het bevat het regio-aandeel aan de landelijke opgave van 35Twh grootschalige opwek op land. Wanneer met de optelsom van de dertig regio's de landelijke doelstelling niet wordt bereikt, volgt een verdeling naar de regio's van de restopgave. Na de verwerking hiervan stellen de raden en staten de RES 1.0 vast. De landelijke termijn voor het uitbrengen van het RES-bod 1.0 is 1 juli 2021.
Onze gemeenteraad heeft uitgesproken te streven naar 50% lokaal eigenaarschap of eigendom.
Voor grootschalige zon- en windprojecten gaan wij zoekgebieden aanwijzen. Vanuit de RES gebeurt dit ook in regionaal verband. Hierin brengt de congestie op het elektriciteitsnet een risico met zich mee voor de uitvoering van de ambitie aangaande de zonneparken en windmolens.
We stellen in 2021 de transitievisie warmte vast en de eerste wijk uitvoeringsplannen. Hierin maken we keuzes voor de warmtevoorziening per wijk of buurt, bepalen we een volgorde en werken we participatie uit.
Water en klimaatadaptatie
Er vindt een analyse plaats naar de vraag of de geïnventariseerde risico's ten aanzien van wateroverlast, droogte en hitte als urgent, onwenselijk of acceptabel moeten worden bestempeld. Zodat hier met de uitvoeringsplannen rekening mee kan worden gehouden. Uitbreidingen en herstructureringen van woonwijken en industrieterreinen benutten we om deze gebieden klimaatbestendig te maken. Het waterhuishoudkundig plan voor Hasselt om de Weede actualiseren we. Hierin wordt het aspect klimaatadaptatie verwerkt. Bij de uitbreiding van het bedrijventerrein Zevenhont in Genemuiden borgen we klimaatadaptatie in de bestemmingsplannen Zevenhont Oost en Zevenhont Zuid. We stellen een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) op voor de periode 2022-2026. Daarbij betrekken we de effecten van de klimaatverandering.
De uitgangspunten van de door de raad vastgestelde bouwsteen Klimaatadaptatie nemen we mee in het Plan van Aanpak transitie van bestemmingsplannen naar het omgevingsplan.
In het landelijke gebied komt een aantal opgaven samen: het inspelen op het veranderende klimaat, de veenweideproblematiek, de gewenste beperking van de CO-2 uitstoot, bodemdaling en een agrarische sector die in staat is duurzaam te ondernemen. Om deze opgaven het hoofd te bieden wordt in 2021 onder coördinatie van de provincie een overkoepelende strategie opgesteld voor het Veenweidegebied Noordwest Overijssel en de daarin gelegen deelgebieden.
Omgevingswet (thema Ruimte)
Zoals bekend is de landelijke invoeringsdatum van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 januari 2022. De VNG heeft een overzicht opgesteld van de minimale eisen waaraan gemeenten moeten voldoen voordat de Omgevingswet in werking treedt. Met ons plan van aanpak spelen we hierop in.
We koersen op het vaststellen van de Omgevingsvisie begin 2021. Ook besteden we in 2021 aandacht aan het tijdig realiseren van de complexe aansluitingen in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Verder maken we een plan van aanpak voor de transitie van Bestemmingsplannen naar het Omgevingsplan.