Bestuurlijke samenvatting

Voorwoord

Ontmoeting in een vitaal centrum

Onze vier unieke leefbaarheidsplannen zijn bedoeld om Zwartewaterland mooier te maken en leefbaar te houden. De plannen zijn in gesprek met groepen inwoners en het werkveld tot stand gekomen. Belangrijke thema's zijn onder andere: beter bereikbare centra en toegankelijkheid, toerisme, verkeersveiligheid en de sfeer van de openbare ruimte. Samen met onze inwoners en (maatschappelijke) partners geven wij hier de komende jaren uitvoering aan. Ook geven wij uitvoering aan het privatiseren van het dagelijks beheer van de havens in Genemuiden en Hasselt.
Voor het aanjagen van inwonersinitiatieven is voor de jaren 2019 - 2022 vanuit de leefbaarheidsplannen jaarlijks een bedrag van € 50.000 beschikbaar gesteld.

Samen met de leerlingen van de OVG wordt de Veerpoort in Hasselt opgemetseld in de eerste helft van 2021. Vervolgens starten we met de herinrichting van de Hoogstraat. In 2021 is de stadscamping op het Diamanten Bolwerk gerealiseerd.

De bibliotheek als sociaal hart is een speerpunt in de nieuwe gemeentelijke cultuurnota 2021-2024. Samen met de bibliotheek stellen we voor deze periode een meerjarig beleidsplan op, waarin we hieraan concreet invulling geven. Alle bibliotheekvestigingen zijn AIO-punten. Hier kunnen inwoners terecht voor advies en informatie vanuit het sociaal domein en de rijksoverheid. Ook vinden er sociaal-culturele en informatieve bijeenkomsten plaats.

Bewegen, sport en cultuur

De beleidsdoelen voor cultuureducatie leggen we vast in de cultuurnota 2021-2024. We geven in deze nota extra aandacht aan het subsidiëren van 1 groot evenement per kern, cultuureducatie voor jongeren en het toegankelijk maken van cultuur voor kinderen van ouders met een minimum inkomen (jeugdcultuurfonds).

Projecten die bijdragen aan de cultuurhistorische beleving van ons gebied faciliteren wij. Begin 2021 verwachten wij bestuurlijke besluitvorming over het Uitvoeringsplan Oldematen-Zwartewatersklooster dat is ontwikkeld met tien gebiedspartners in de gemeenten Staphorst en Zwartewaterland. Op basis van de bevindingen van het haalbaarheidsonderzoek Hooibergenterrein te Hasselt vindt samen met de partners herbezinning plaats. Daarna volgt in het tweede kwartaal 2021 bestuurlijke besluitvorming over de invulling van het terrein. Ook realiseren wij info- en routeborden in de kern Hasselt en in Zwartewatersklooster.

Verder gaan we in 2021 in het gebied Oldematen/Zwartewatersklooster wandel- en fietsroutes (aanduidingen en paden) realiseren tussen de kernen Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Rouveen. Ook ontwikkelen we via bebording een regionale Hanzefietsroute door onder andere de polder Mastenbroek.

Uitvoering Visie op het Sociaal Domein

De gemeenteraad heeft in 2020 de Visie op het Sociaal Domein 'Schouder aan Schouder 2020-2024' vastgesteld. We richten ons op de doorontwikkeling van de vraag van de inwoners. Hierbij benaderen we de hulpvraag van onze inwoners vanuit een brede blik naar welbevinden. Rode draden in de visie zijn het 'Bewegen naar Preventie' en het 'Verstevigen van de duurzame relatie met onze Partners'.
De kostenontwikkeling in het sociaal domein blijft een uitdaging en vraagt om inhoudelijk verantwoorde ombuigingen om een duurzame begrotingsdiscipline te behalen. Onze ervaringen komen overeen met het landelijk beeld. We onderzoeken op welke wijze er meer controle kan komen op de uitgaven in het sociale domein en op welke wijze er gefundeerde beleidskeuzes kunnen worden gemaakt om de noodzakelijke ombuigingen te realiseren. Het gaat onder andere om de doorontwikkeling van de centrale toegang, het optimaliseren van sturingsinformatie, inzicht krijgen in alternatieve instrumenten en interventies en de financiële beheersbaarheid van producten.
We werken inhoudelijk samen met onze inwoners. Onze inwoners willen we stimuleren, activeren en faciliteren om te zorgen dat zij zo veel mogelijk kunnen participeren in de samenleving. De sociale doelstellingen stemmen we af met plannen in de fysieke leefomgeving. Hierbij leggen we verbindingen tussen verschillende doelstellingen zoals (arbeids)participatie, gezondheid, sporten en zinvolle dagbesteding. Er is aandacht voor inwoners die zorg nodig hebben of juist geven aan anderen. We werken aan een betere overgang van 18- naar 18+ voorzieningen. Er wordt samen met partners uitvoering gegeven aan het sportakkoord. Er vindt een brede heroriëntatie plaats binnen de sociale basisinfrastructuur. De ondersteuning van kwetsbare inwoners blijft in beweging met onder andere ontwikkelingen op het gebied van beschermd wonen, beschut werken, inburgering en participatie  Veilig opgroeien blijft onze nadrukkelijke aandacht houden.
Met professionele partners en netwerken werken wij op basis van kwaliteit, resultaatgericht en met maatwerk voor onze inwoners. Wij investeren en vragen betrokkenheid van formele en informele partners in het behalen van onze doelstellingen. Regionale samenwerkingsvormen dienen versterkend te zijn aan onze lokale situatie en opgave.

Onderwijs

In 2020 is het nieuwe Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2020-2040 voor het basisonderwijs vastgesteld. In 2021 gaan we aan de slag met de eerste twee concrete projecten: de renovatie van OBS Aremberg en de upgrade van de Prins Willem Alexanderschool.

Deze pagina is gebouwd op 10/23/2020 16:56:35 met de export van 10/19/2020 21:52:20